Idényvirág…

Annyian és annyi féle képpen  leírták már milyen idényvirágok vannak…hol hozzáértő hol dilettáns írásokat olvashatunk az interneten.
De mi is az az IDÉNYVIRÁG ?
Az idényvirág az adott időszakban a természetben fellelhető virágok csoportja.
A mai világban már egy kicsit más a helyzet! Főleg ha az esküvőről beszélünk!
A megváltozott és megnövekedett igények mellett a virágok  kereskedelme is átalakult.
Az eddig hazai termelők által termelt idényvirágok kínálata csökkent,ezért mint oly sok minden másban a külföldről beérkező megbízhatóbb forrásokra támaszkodik ma már az esküvői szolgáltatók nagy része. Ebből kifolyólag az idényvirág jelentése is kissé átalakult!
Természetesen a hagyományosan vett idényvirágok még fellelhetőek de már nehezebben kiszámítható az időszak amikor beszerezhetőek és az esküvői dekoratőrök mennyiségi és minőségi  igényét is nehezen tudják vagy egyáltalán nem tudják kielégíteni a hazai termelők.

De milyen virágokat érint is ez?

Az oly közkedvelt Pünkösdi rózsa avagy Peonia az egyik olyan virág amely magyar termelőtől való  beszerzését nagyban befolyásolja az időjárás. Ilyen még a gyöngyvirág és az orgona.
A virágok beszerezhetősége ma már nem akadály! Szinte mindent be lehet külföldi termelőktől szerezni. Ez a tendencia viszont az árak emelkedésével és nagy mértékű ingadozásával jár!
Tehát az idényvirág manapság inkább az ár változásában utolérhető mint a beszerzésben!

Az idényvirág helyett beléptek a „trend” virágok melyek ára a felkapottság miatt megemelkedett. Ilyen például a boglárka. Melyet szintén külföldi termelésből  tudnak kínálni a magyar kereskedőknek.

Természetesen a külföldi termelőknél is vannak kisebb időszakok amikor egy egy fajta kifut, elnyílik ,ilyenkor sajnos nincs mit tenni  kell egy B terv!

De még is van magyar virág amire mindig (majdnem mindig) biztonsággal támaszkodhatunk ez például a LILIOM.És természetesen nem hagyhatjuk ki a magyar kínálatból az idény jelleggel kapható  különböző  zöldeket,terméseket,bogyókat és a hazai hortenziát sem ami szintén még elérhető de valóban csakis az ő idejében.

Tehát a valóban  idényvirágok köre lecsökkent ,a beszerzést kiterjesztve a külföldi beszállításra szinte minden időszakban beszerezhető minden (na jó vannak elenyésző kivételek)  …inkább az ár és annak változása határozza meg a virágok beszerzésének gazdaságosságát avagy drágaságát.
Minden esetben kérd ki dekoratőröd vagy virágkötőd tanácsát az adott időszakban kedvező áron fellelhető virágfajtákkal kapcsolatban!Megjegyzések

Népszerű bejegyzések