Drága esküvő - olcsó esküvő


Sokakat foglalkoztat manapság ez a téma. A drága és olcsó esküvő pontos meghatározása azonban nem egyszerű. Kinek mi a drága, ugyebár. Pusztán az esküvői költségvetés végösszegét összehasonlítani nem nagyon érdemes. Egymillió forintot el lehet költeni 20 vendégre, és 100 vendégre is. Érdemes lenne talán az egy vendégre jutó költségeket megvizsgálni.

Kedvenc (mondhatnám százezer dolláros) kérdésem, amikor valaki (általában az egyik örömapa vagy esetleg újságíró) megkérdezi, hogy "mennyibe kerül egy esküvő?". Na, köszönöm szépen! Remélem, Olvasóim, Ti azért érzitek a kérdés képtelenségét, és az arra adandó válasz összetett voltát.

Azt persze minden további nélkül meg lehet kérdezni, hogy átlagosan mennyit költenek ma a párok esküvőre. De ez még mindig nem rajzol pontos képet a fenti témában. Saját ügyfeleim tekintetében azt tudom mondani, hogy egy átlagos esküvő 90 és 120 fő között mozog, és az erre elköltött összeg 1,5 és 2,5 millió forint között. Ennél pontosabban nem tudnám meghatározni.

Nő ugyanakkor a kis létszámú esküvők aránya is, 50 fő körüli létszámmal. Néhány esetben még a zenés-táncos mulatsághoz sem ragaszkodnak, szimplán egy ebédre vagy vacsorára várják a násznépet. Ilyen esküvőből is lesz a "körzetemben" kettő is idén.

Visszatérve az egy vendégre jutó költségekre, ételre és italra fogadó itallal és falatokkal, vacsorával, komplett italfogyasztással, éjféli menüvel és menyasszonyi tortával, illetve süteményekkel nagyon könnyen el lehet költeni 15.000 Ft-ot felnőtt vendégenként egy átlagosnak mondható, nem drága helyen, hagyományos lakodalmi menü esetén. Ha egy kicsit extrább ételeket vagy például koktélszervizt kér a pár (pl. libamáj, kacsasült, stb.), akkor máris néhány ezer forinttal megnövelhetjük a fent említett összeget.

A díszítés ára talán még ennél is nehezebben kalkulálható. Alapvető kérdés, hogy kérünk-e székszoknyát. Sokan választják már ezt a megoldást, ami valljuk be, nagyon elegánssá tudja tenni az esküvőhelyszínt. Egy székszoknya ára fejenként további 400-500 Ft-tal növeli a költségeket, de ha például az újdonságnak számító spandex székhuzatot választjuk, akkor 6-700 Ft is lehet ez az összeg. És ekkor még mindig nincs semmilyen dísz az asztalon. Virágtálakat, vázákat, úszógyertyás díszeket a pár igényeitől függően 4-8 emberenként szoktuk tenni. Az egy szál virág vázában című megoldástól kezdve az úszógyertyás díszen át a nagy virágcsokrokig és virágtálakig nagyon sokféle dekoráció ékesítheti a vacsoraasztalt. Egyszálas díszt kaphatunk már kb. 1.200 Ft-tól, míg egy komolyabb virágkompozíció ennek a többszöröse is lehet. Így erre a tételre átlagot mondani igen nehéz. Ha mégis nagyon muszáj, akkor azt mondanám, hogy a legtöbb pár 6 emberenként választ egy 3-4.000 Ft értékű díszt.

Az asztalon helyet kap még a menükártya és az ültetőkártya. Előbbit szintén 6-8 emberenként szoktunk tenni egyet (darabja kb. 500 Ft), míg ültetőkártyát - természetesen - minden vendég kap. Ennek költsége 50 és 150 Ft között mozog. Nem itt kap helyet, de szintén nyomdai (vagy kézműves) termék a meghívó, melynek darabszáma nagyjából a vendéglétszám felével egyenlő. Az árak itt is széles skálán mozognak, 200 és 700 Ft között.

További költségként merülnek fel az esetleges bérleti díjak (étterem bérleti díj, polgári ceremónia helyszínének bérleti díja, stb.). Ez vagy van az adott esküvőhelyszínen, vagy nincs, de kalkuláljunk mondjuk 500 Ft/vendég összeget erre a tételre.

Jönnek aztán a "fix költségek", azaz a vendéglétszámtól független tételek. Ilyen például a menyasszonyi csokor, menyasszonyi és vőlegény ruha, a menyasszony frizurája és sminkje. Ebben akkora a szórás - mármint a kiválasztott ruhák árában -, hogy erre igazán felesleges bármit is mondanom. Ez a tétel kb. 100.000 Ft-tól kezdődően bármi lehet felfelé...

Szintén fix költség például a zenekar díja, bár kétségtelen, hogy minél nagyobb számú a násznép, általában annál nagyobb számú zenekart választunk. Kisebb, 50 fős esküvőkön gyakori az egyszemélyes zenész vagy DJ, 70 fő körüli létszámnál a duó, felette pedig mondjuk 90 főig inkább triót választanak. 100 fő körül és felett már a 4-6 fős zenekarok a gyakoriak. A szórás itt is nagyon nagy árak tekintetében, de zenekari tagonként 50.000 Ft nem számít horribilis összegnek, sőt a jó zenei formációk ára itt kezdődik.

A vőfélyek és ceremóniamesterek díjazása szintén nagyon tág határok között mozog. Egy vidéki vőfély elszegődik egy szombatra már 40.000 Ft-tól, míg ceremóniamestert Budapesten ennek háromszorosáért is találunk.

A Nagy Nap megörökítése (melyre valamilyen számomra rejtélyes oknál fogva nem akarnak szánni a párok), illetve az erre vonatkozó költség meghatározása szintén nem egyszerű matematikai feladat. Sajnos, találunk olyan hétvégi fotósokat/videósokat (már, ha annak lehet nevezni őket), akik 60.000 Ft körüli összegért vállalják a komplett esküvő rögzítését. Egy valamirevaló fotós azért ennek minimum a dupláját kéri el - teljes joggal. Ebbe ennél jobban nem szeretnék belemenni, mert ez egy külön cikk kell, hogy legyen. A különböző extrák (pl. fotókönyv, különböző rövidebb klippek) szintén plusz költséget jelentenek.

És akkor még nem beszéltünk az esetleges esküvői különlegességekről, mint a tűzijáték, pillangóreptetés, különleges esküvői jármű, sztárfellépő, stb.

Remélem, belátható, hogy egy esküvői költségvetés összeállítása nem egyszerű feladat. A fentiek talán mégis segítenek a kedves Olvasónak abban, hogy jobban rálásson a drága és olcsó esküvők összetevőire. A különlegességeket leszámítva a fent felsorolt tételek nagyjából minden (drága és olcsó) esküvőn is megtalálhatóak, csak az egyes szolgáltatók árfekvése az, ami - nem kis - különbséget képvisel esküvő és esküvő között.


A cíkket Varga-Kovács Tímea írta és publikálta Felsöfokon.hu oldalán

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések